Daarom verzon ik een arsenaal aan obscure pseudoniemen

Pussystyle, Nasty Hairdrier en Nikki Bellamammella: Doen deze gekke namen een belletje rinkelen? Het zijn pseudoniemen waarmee ik diverse nummers heb uitgebracht.

Zo kwam de allereerste Lethal MG-release tot stand

In 2001 bracht ik al mijn eerste plaatje uit onder het pseudoniem Poundwork. Later dook er een nieuw genre uit Noord-Frankrijk op: French Tek. Ik raakte al snel geïnspireerd door platen van onder andere Greg C op het legendarische label Babaorum Records. Het was een droom om iets op dat label te kunnen uitbrengen. Ik stuurde een aantal demo’s naar het label. Na lang in spanning te wachten kreeg ik helaas te horen dat de nummers niet goed genoeg waren. Ik zette door en ging verder op zoek naar een unieke sound die geschikt was voor het label.

Hoe kan je je classicscollectie aanvullen?

Frustrerend. Je hebt al je favoriete classics in de hoogdagen van de jump op vinyl gekocht. Ondertussen is het 2020 en je wil natuurlijk al die lekkere nummers digitaal hebben. Zo kan je ze vanaf je smartphone beluisteren, of zelf een dj-setje draaien vanaf USB-stick. Het probleem is dat je niet al die leuke platen op de downloadportaals kan vinden. Een aantal artiesten en labels uit de gouden jumptijd zijn immers intussen al lang gestopt. Volg deze drie stappen om je digitale collectie aan te vullen zonder manueel al je vinyls te moeten opnemen.

Jump avant la lettre

Begin jaren 90 werd er nog niet gesproken van jump. Alles met een elektronische beat was toen house of techno. Toch werden er toen platen uitgebracht onder de noemer house of techno, die zeker en vast onder de categorie jump zouden vallen, mochten ze enkele jaren later pas op de markt gekomen zijn. Hier zijn enkele voorbeelden.

Deze classics van uit je kindertijd hoor je nu nog steeds op feestjes

In mijn kindertijd werden er al platen gereleaset die nu nog steeds gedraaid worden in allerlei variaties. Het is een wonder dat mensen onder de 30 nog steeds keihard los gaan als ze deze geweldige nummers van begin jaren 90 horen.

Vinyl, cd of USB-stick?

Vinyl, cd en USB-stick, al deze mediums hebben hun eigen charmes. Maar welk is nu het leukst? Als kind kocht ik mijn eerste singles op vinyl, of ik kreeg ze van de heilige man. Later kon ik met mijn spaargeld een simpele cd-speler en mijn eerste cd’s kopen. Toen ik rond mijn veertiende begon te experimenteren met het mixen van muziek, kocht ik toch terug vinyls. Deze keer waren het maxi-vinyls in plaats van singles. Het was zalig om in de plaatselijke platenwinkel telkens splinternieuwe platen te ontdekken die later al dan niet populaire clubknallers werden. Jaren later, toen ik begon op te treden als Lethal MG gebruikte ik ook uitsluitend vinyls. Enkel voor nieuwe eigen producties gebruikte ik cd’s. Ik hield ervan om snel veel lekkere vinylplaatjes na elkaar te draaien.

Deze recentere nummers ga je als oldskool jump-liefhebber zeker waarderen

Het is de laatste jaren zeldzaam: een nieuwe plaat met de typische jump-vibes waar je als jump-liefhebber van houdt. Toch verschijnt er nu en dan nog eens zo’n pareltje. Ik koos drie platen van de afgelopen jaren die de heerlijke jump-feeling weten terug te brengen.

Is het nu een remix, bootleg of mashup?

Remixen, bootlegs en mashups passeren al eens de revue. Wat zijn nu de verschillen? Een remix is een officieel uitgebrachte extra versie van een nummer. Ze is meestal gemaakt door een andere artiest. Het kan bijvoorbeeld gaan over een versie in een ander genre dan de originele.

Babaorum Records: het legendarische jump- en teklabel

Het legendarische label Babaorum records viel in de eerste jaren van deze eeuw voor het eerst op met releases van Dj Ross, Dj Greg C en zijn alter ego Jenny D Light. Ik keek enorm op naar het label voor hun vernieuwende en experimentele underground-sound: harde bassdrums en duistere klanken. De snelheid lag in het begin tussen de 136 en 142 bpm. Destijds werd de typische sound van dit Noord-Franse label French tek of tekclub genoemd. Later evolueerde de sound meer richting jump, en zelfs hardstyle bij bepaalde Binum-releases.

Deze forums hebben de geschiedenis van jump mee bepaald

Voor de generatie die opgroeide met Social media is dit waarschijnlijk ondenkbaar. In de hoogdagen van de jump werd er online vooral gecommuniceerd via forums, naast e-mail en MSN uiteraard. Op een aantal van die legendarische forums bespraken de forumleden alles dat met jump te maken had: de dj’s, de clubs en de nieuwste platen. Omdat ook artiesten en organisatoren vaak deelnamen aan de uitvoerige discussies hadden deze forums een invloed op de evolutie van de stijl. Hier volgen de drie forums die de grootste invloed hebben gehad op het geweldige genre.