Jump avant la lettre

Begin jaren 90 werd er nog niet gesproken van jump. Alles met een elektronische beat was toen house of techno. Toch werden er toen platen uitgebracht onder de noemer house of techno, die zeker en vast onder de categorie jump zouden vallen, mochten ze enkele jaren later pas op de markt gekomen zijn. Hier zijn enkele voorbeelden.

1. Speedy J – Pull over

Dit deuntje kennen we allemaal. Toen het nummer voor het eerst werd uitgebracht was het niet als jumptrack bedoeld want jump bestond nog niet. Toch heeft het alle kenmerken om een goede jumptrack te zijn.

2. Plexus – Cactus Rhythm

Deze plaat heeft al vele generaties overleefd. In 1991 werd er nog niet gesproken over jump. Ook deze plaat heeft alle ingrediënten voor een vette jumper: energetische hooversounds, een catchy vocal en harde beats, zeker voor die tijd. Nog steeds gaan mensen van alle generaties massaal los op deze plaat

3. Public Energy – Three oh’ three

Eén van mijn favoriete nummers aller tijden was niet als jumptrack bedoeld. De plaat is trouwens ook gemaakt door Speedy J. Ik ben nog steeds verliefd op die vette acidsounds. Speedy J is intussen natuurlijk bekend als technolegende en maakt al lang niet meer dit soort platen. Maar ik ben er zeker van dat het weer voor vuurwerk zou zorgen als hij dat toch zou doen.