Vinyl, cd of USB-stick?

Vinyl, cd en USB-stick, al deze mediums hebben hun eigen charmes. Maar welk is nu het leukst?

Vinyl

Als kind kocht ik mijn eerste singles op vinyl, of ik kreeg ze van de heilige man. Later kon ik met mijn spaargeld een simpele cd-speler en mijn eerste cd’s kopen. Toen ik rond mijn veertiende begon te experimenteren met het mixen van muziek, kocht ik toch terug vinyls. Deze keer waren het maxi-vinyls in plaats van singles. Het was zalig om in de plaatselijke platenwinkel telkens splinternieuwe platen te ontdekken die later al dan niet populaire clubknallers werden. Jaren later, toen ik begon op te treden als Lethal MG gebruikte ik ook uitsluitend vinyls. Enkel voor nieuwe eigen producties gebruikte ik cd’s. Ik hield ervan om snel veel lekkere vinylplaatjes na elkaar te draaien.

Cd

Na een tijd combineerde ik vinyls met met cd’s. Uiteindelijk schakelde ik over naar volledige cd-sets. Ik vond draaien met vinyls leuker dan met cd’s. Toch hadden cd’s een voordeel: resonerende tonen, verspringende naalden en slecht afgestelde platenspelers waren verleden tijd. Je kon dus de muziek veel luider zetten.

USB

Toen de mogelijkheid bestond om via USB te draaien ging er een wereld voor mij open. De mogelijkheden van de Pioneer CDJ-2000 in combinatie met de software Rekordbox bliezen me omver. Ik herinner me nog optredens waar ik de enige dj was die al de USB-functionaliteit gebruikte. Toen andere dj’s de voordelen ontdekten schakelden ook zij over. Sommige mensen denken dat dj’s die met USB-stick draaien altijd vooraf opgenomen sets draaien. Een dj zou dan enkel maar op play moeten drukken. Dat is een misverstand. Hoewel het zeker tot de mogelijkheden behoort is dat meestal niet het geval. Alle tracks staan afzonderlijk op de USB-stick. Het is aan de dj om daar ter plaatse een unieke set mee te draaien. Sommige dj’s verkiezen geheugenkaartjes boven USB-sticks. De werkwijze blijft hetzelfde.

Dankzij de USB-stick kon ik de zware tassen vol vinyls of cd’s thuis laten. Maar de grootste voordelen zijn de vele mogelijkheden die het draaien met USB-sticks biedt: cue points, perfecte loops en handige zoekfuncties. Visueel is het helaas een pak minder interessant dan draaien met vinyls. Uiteindelijk zie je de dj enkel op een aantal knoppen drukken. Het is veel leuker om te kijken naar een dj die druk in de weer is met de prachtige zwarte vinyls in zijn handen, een visueel spektakel op zich.

Hoger niveau

USB-sticks maken het ook veel makkelijker om een standaard-setje te draaien. De basis-technieken zijn veel eenvoudiger om aan te leren en uit te voeren dan bij vinyl. Het is dan de kunst om dat in je voordeel te gebruiken en je sets op andere manieren naar een hoger niveau te tillen. Dat kan je doen door bijvoorbeeld loops te gebruiken, volgens key te mixen en originele combinaties te maken. Voorbereiding is hierbij enorm belangrijk. Dat wil niet zeggen dat je je volledige set van A tot Z moet plannen. Dat betekent vooral dat je je collectie op je USB-stick goed moet organiseren zodat je alles makkelijk kan terugvinden. De informatie zoals bpm, key en cue points moet je correct instellen. Om je sets echt naar een hoger niveau te brengen blijft ook voor draaien met USB de boodschap dat je veel moet oefenen.

Andere opties

Tegenwoordig draaien ook veel dj’s met laptops in combinatie met controllers. Daar heb ik me zelf nog niet aan gewaagd. Ik wil tijdens een dj-set met het publiek bezig zijn, niet met een laptop. Het zou er zelfs oninteressant uit zien. Het biedt wel veel extra mogelijkheden. Daarvoor zou ik een laptop nog overwegen. Je moet dat ding trouwens ook nog eens mee sleuren en aansluiten. Daarvoor moet je dan waarschijnlijk de dj die voor je draait gaan storen.

Een opkomende trend is dj’en via streaming. Ik vind het een beetje griezelig. Stel je voor dat je internetconnectie wegvalt tijdens je set. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Misschien valt het wel beter mee dan ik op het eerste zicht denk. Het wordt afwachten wat de toekomst brengt. De meeste dj’s zijn op dit moment eerder tegenstanders van streaming. Maar wie weet wordt het ooit de standaard.