Is het nu een remix, bootleg of mashup?

Remixen, bootlegs en mashups passeren al eens de revue. Wat zijn nu de verschillen?

Remix

Een remix is een officieel uitgebrachte extra versie van een nummer. Ze is meestal gemaakt door een andere artiest. Het kan bijvoorbeeld gaan over een versie in een ander genre dan de originele.

Bootleg

Een bootleg is een onofficiële bewerking van een nummer die illegaal verspreid wordt. Nu gebeurt dat meestal via het internet, bijvoorbeeld op Soundcloud. Vroeger werden deze bootlegs illegaal op cd’s of vinyls geperst. Deze werden dan verspreid. Sommige dj’s maken bootlegs enkel voor het gebruik in hun eigen sets zonder ze verder te verspreiden. Zelf doe ik dat ook wel eens. Soms kan zo’n bootleg een eigen leven gaan leiden waardoor het uiteindelijk toch een officiële release wordt. Dat was het geval bij You Eternal. De platenfirma was er in geslaagd om de rechten te clearen. Om dit duidelijk te maken moest plaat de titel Official Bootleg dragen.

Mashup

Een mashup is een combinatie van twee nummers die op ingenieuze wijze door elkaar gemixt zijn. Zo kan er een vocal uit de ene plaat gebruikt worden, die gemixt wordt door de muziek van een andere plaat. Deze mashups zijn ook zelden officieel. Als ze verspreid worden is het op illegale wijze. Als dj maak ik ook wel eens een mashup live tijdens een set. Als ik vaak dezelfde mashup live maak, dan neem ik hem soms op in de studio zodat ik hem zo kan draaien tijdens mijn sets.

Megamix

Er bestaan verder megamixen: vooraf opgenomen mixen waarin meerdere platen mekaar opvolgen. Dit probeer ik te vermijden tijdens mijn sets. Door een vooraf opgenomen megamix te draaien verliest je set originaliteit. Inspelen op het moment vind ik belangrijk en dat kan minder met zo’n megamix.