Deze forums hebben de geschiedenis van jump mee bepaald

Voor de generatie die opgroeide met Social media is dit waarschijnlijk ondenkbaar. In de hoogdagen van de jump werd er online vooral gecommuniceerd via forums, naast e-mail en MSN uiteraard. Op een aantal van die legendarische forums bespraken de forumleden alles dat met jump te maken had: de dj’s, de clubs en de nieuwste platen. Omdat ook artiesten en organisatoren vaak deelnamen aan de uitvoerige discussies hadden deze forums een invloed op de evolutie van de stijl. Hier volgen de drie forums die de grootste invloed hebben gehad op het geweldige genre.

1. Partyflock

Partyflock is een Nederlandse website die nog steeds bestaat. In de hoogdagen van de jump was er één welbepaald topic waarin alles aan bod kwam dat met jump te maken had: Het grote jump/tekclub topic. Er ontstond een vast groepje van jump-liefhebbers. Ook artiesten zoals Ruthless en ikzelf deden er wel eens hun zegje.

2. Doctor Bass-forum

Doctor Bass was een Belgische jump-dj die een eigen forum had. Al snel ging dit forum een eigen leven leiden. Je kon het beschouwen als het online epicentrum van de Belgische jump-community. Alles wat er gebeurde in jumpland kwam daar aan bod, van feesten tot platen. De leden van dit forum kwam je doorgaans dan ook op diverse jumpfeesten tegen. Ook artiesten waren hier actief. Denk maar aan Dark-e, Coone en dj Massiv. Ikzelf had er ook een account.

3. Noname Records-forum

Dit forum heeft geen rechtstreekse link met jump. Noname records was een goed club- en trance-label dat vooral actief was in de jaren rond de eeuwwisseling. Het label had een forum met een aantal jonge opkomende producers als lid. Zij deelden en bespraken daar hun nieuwste demo-tracks. Dit speelde zich allemaal af jaren voor de grote jump-hype. Je vraagt je waarschijnlijk af wat dit dan met jump te maken heeft. Een aantal artiesten die later doorbraken in het genre hebben elkaar voor het eerst leren kennen via dit forum. Dat waren onder andere Dark-e, Pat B en DJ Coone. Ook ik zelf heb hen daar leren kennen.