Genres in mijn sets

Verschillende genres

Jump, jumpstyle, French tek: allemaal genres die wel eens aan bod gekomen zijn in mijn sets. Maar wat is nu het verschil?

Jump

In de gekke jaren 90 waren er artiesten zoals DJ Da Rick & Da Boy Tommy en labels zoals Jumper Records en Bonzai Jumps. Zij zetten jump op de kaart. Het bevatte vocals en sounds uit retro house en early rave. De beats waren net iets harder waren dan wat je in die tijd doorgaans in de clubs hoorde. Wat mij betreft kan je deze term ondertussen gebruiken als overkoepelende term voor jumpstyle, French tek en tekstyle.

Jumpstyle

Rond 2004 was er een heropleving van jump, maar dan net iets harder dan in de jaren 90. Een aantal artiesten waren tegelijk terug bezig met deze stijl, In België waren er onder andere DJ Dark-E, DJ Massiv & DJ The Rebel en DJ Coone, die later overschakelde naar hardstyle. In Nederland was er het duo Ruthless & Vorwerk, waarvan Vorwerk intussen een grote EDM-producer is. Omdat het deze keer net iets harder was, en er veel interesse in Nederland was kreeg het daar de frissere nieuwe naam jumpstyle. In Belgische clubs zoals The Site, The Lambo en The Return werd dit genre veel gedraaid. Maar dankrij onder andere DJ Ruthless en The Darkraver vond het zijn weg naar grote evenementen in Nederland. Ondertussen was French tek erg in opmars. Omdat dj’s deze genres vaak combineerden, en de lijn tussen de twee soms heel dun is, kan je ook Jumpstyle als overkoepelende term gebruiken.

French tek

Dj H.S was met Come On één van de eersten die dit genre populair maakten. Noord-franse labels zoals Babaorum en Records Mania maakten deze stijl nog krachtiger met artiesten zoals Dj Greg C, Chicago Zone en ikzelf, Lethal MG als vreemde niet-Franse eend in de bijt. Het genre is doorgaans wat minder vrolijk, klinkt meer underground en heeft iets meer invloeden uit de techno. Vooral in West-vlaamse clubs zoals The Oh en Lagoa was deze stijl razendpopulair. Sommige mensen gebruikten wel eens de synoniemen tekclub of kortweg tek.

Hardtechno

Sommige artiesten die je onder de noemer French tek zou kunnen plaatsen hadden een nog grotere link met techno. Denk aan Manu Kenton en Max Walder. Omdat hun sound zo uniek is vraag ik me nog steeds af of je hen best onder de noemer French tek of hardtechno plaatst. Het is een grensgeval.

Tekstyle

Deze term dook voor het eerst op in 2007 op het Belgische evenement Bassleader. De organisator had het idee om een zaal met Belgian jump te maken, een zaal met French tek, en een zaal met Dutch hardstyle. Maar dit bleek moeilijk. Want wat doe je met een artiest zoals ik die uit België kwam en French tek maakte? Of met Ruthless die uit Nederland kwam en jumpstyle maakte? En uit welk land kwam dan in hemelsnaam de technozaal? Dus de landen werden gedropt uit de zaalnamen: ‘French tek’ werd ‘tekstyle’. Oorspronkelijk was het dus een synoniem voor French tek. Iets later ging deze term zijn eigen leven leiden en verdween de echte French tek naar de achtergrond.
Tekstyle werd gekenmerkt door iets langere beats met meer drive, en bliep- en screechgeluiden. Dr. Phunk, Davoodi en Bestien waren hierin pioniers. Het label Sur+ was een belangrijke speler. Mark With a K wist deze toch wel underground-klinkende maar populaire sound te succesvol te combineren met toegankelijke elementen.

Freestyle

Enkele jaren na de grote jumpstyle-hype werd de stijl toch weer opgepikt door een aantal dj’s. Ze maakten er een punt van om verschillende genres door mekaar te draaien, van jump tot hardstyle en hardcore. Het opvallende evenement Pussylounge speelde hierin een voortrekkersrol samen met artiesten zoals LNY TNZ, Ruthless en The Darkraver. Ook in de producties kwam dit idee terug. Ze bevatten een combinatie van Kicks die net iets meer neigden naar Hardstyle en de jumpstylesound. Hoewel het dus begon als een draaistijl kon je dus na een tijdje ook spreken van een productiestijl.

Hardstyle

Dit zal je zelden horen tijdens een Lethal MG-set, omdat het wat mij betreft een andere wereld is. de stijl wordt vaak gekenmerkt door uitgebreide melodieën, gecombineerd met zeer specifieke gesofisticeerde kickdrums. Deze kicks volgen doorgaans de toon van de melodie. Headhunterz, Brennan Heart en DJ Coone nadat hij de jumpstyle verliet zijn hier bekende voorbeelden van.

Evolutie

Je merkt waarschijnlijk dat de lijn soms zeer dun is, maar deze uitleg geeft hopelijk een algemeen idee als basis. Hoewel ik destijds als French tek-artiest begon, is mijn stijl geëvolueerd en kan je mijn stijl nu overkoepelend als jump, jumpstyle of als je wil, freestyle bestempelen.