B-kantjes

Vernieuwing op de B-kant

In het vinyltijdperk hadden plaatjes B-kanten. Op de A-kant stond meestal het meest hitgevoelige nummer dat het meest aansloot bij de populaire sound van dat moment. Op de andere kant van de plaat stonden wat experimentelere nummers van de artiest, die vaak bijzonder creatief waren. Dit zorgde vaak voor vernieuwing omdat de artiest zo risico’s kon nemen. De druk om met deze B-kantjes een hit te scoren was er niet. Toch deed de obscure B-kant het soms beter dan de commerciële A-kant.

Digitale tijdperk

In het digitale tijdperk wordt dit helaas nog amper gedaan. Er is vaak maar één nummer per release: een hitsong bedoeld om aan te slaan bij een zo groot mogelijk publiek. Zo lijken alle nummers op elkaar en experimenteren artiesten minder. Ik pleit er voor om ook in het digitale tijdperk een experimenteler nummer te releasen samen met ieder hitgericht nummer. Kan je je voorstellen hoe de wereld er zou uitzien zonder Story Of R2 van Chicago Zone? Die ongelooflijk vette track zou zijn weggerot in de kast van Chicago Zone als ze in het digitale tijdperk was gemaakt.

B-kantjes top drie

Hier is mijn lijstje van drie essentiële jump- en teknummers die eigenlijk zijn uitgebracht als B-kant. Uiteraard zijn er nog tal van andere voorbeelden.

  1. DJ Greg C – I Like It (B-kant van Get Off)
  2. Starsplash – Vittel (B-kant van Travel Time)
  3. Chicago Zone – Story Of R2 (B-kant van Private Projection)