Samples in jumptracks

Samples uit bestaande werken

Sommige van onze favoriete jump- en tek-tracks bevatten samples, met andere woorden korte fragmentjes van bestaande werken. Soms is zo’n sample afkomstig van een retrohouse-klassieker. Bij You Eternal van mezelf, Lethal MG, is dat bijvoorbeeld het geval. Maar een opvallende sample uit een film kan ook. Denk maar aan It’s A Dream van Mark With A K. Die track bevat een hele tekst uit de film -One Flew Over The Cuckoo’s Nest-. Diezelfde tekst werd in de jaren 90 al eerder gebruikt door Aqualords in hun Belgische clubtrack No Bullshit. Ook catchy rocknummers passeren wel eens de revue. Heb je bijvoorbeeld Eating Donuts van The Artist Also Known As al eens vergeleken met Song 2 van Blur? Samples uit hiphopnummers zijn ook alomtegenwoordig in jump en tek. Zelfs de hardhouseklassieker uit de jaren 90, Funkier van Poogie Bear & Mark V., bevatte al vocalsamples uit No One Can Do It Better van The D.O.C. De man die deze geweldige vocals insprak kreeg later helaas stemproblemen na een auto-ongeluk.

Mag dat allemaal?

Op de vraag of dat nu allemaal eigenlijk wel mag is het korte antwoord neen, tenzij de artiest of platenfirma een regeling kan treffen met de rechthebbenden van het originele werk. Dan kunnen ook zij eerlijk betaald worden. In veel gevallen is dat onmogelijk, omdat Eminem en Dr. Dre echt niet zitten te wachten op een telefoontje van een jump-artiest. Hen ├╝berhaupt weten te bereiken is al een uitdaging. Daarom gebeurt het wel eens dat samples gebruikt worden zonder toestemming, in de hoop dat er geen haan naar kraait, of dat de originele artiest het nooit te weten komt.

Het kan legaal

Een mogelijke oplossing is het maken van een cover of adaptatie. Het verschil met een sample is dat de melodie in dit geval nagespeeld wordt in plaats van dat er een geluidsfragment letterlijk wordt gekopieerd. Dit is doorgaans qua rechten makkelijker te regelen. Mark With A K koos voor deze oplossing bij Oasis. Dat is een adaptatie van het gelijknamige werk van Paragliders.

Voorbeelden

Hier is een lijstje van 3 legendarische jumptracks die samples bevatten:

  1. Binum – Chapter One (originele nummer: “Transfusion” van System D)
  2. Artist Also Known As – Eating Donuts (originele nummer: “Song 2” van Blur)
  3. Lethal MG – You Eternal (originele nummers: “Energy Flow” van Jens Lissat en “You” van DJ Greg C)