Zombie Nation

Van computerspelletje tot meezinger

Als kind speelde ik op mijn Commodore 64, een legendarische spelcomputer uit de jaren 80, soms het populaire spelletje Lazy Jones. Dan ging ik altijd op zoek naar die kamer met dat coole melodietje. Nooit had ik gedacht dat ik jaren later regelmatig dat catchy melodietje nog voor duizenden enthousiaste mensen zou spelen. Het zou zelfs uitgroeien tot meezinger in voetbalstadions en op tal van evenementen: Kernkraft 400 van Zombie Nation.

Het melodietje werd oorspronkelijk voor dit spelletje met als titel Stardust gecomponeerd door David Whitaker. Florian Senfter, de man achter het project Zombie Nation, pikte het eind jaren 90 op en gebruikte het in zijn alom bekende hit Kernkraft 400. Hij gebruikte hiervoor zelfs een synthesizer die dezelfde chip bevat als de Commodore 64. Dit spelletje blijkt voor meer artiesten, zoals Avicii, een inspiratiebron te zijn geweest.

Remix door hardstyle-held

De originele versie van Kernkraft 400 is een techno-nummer, het vaste genre van Zombie Nation. De versie die uiteindelijk voor het grote succes zorgde was de wat hardere maar meer toegankelijke remix van DJ Gius. Deze man had in de late jaren 90 een bescheiden hit met Overcharge, maar verder doet deze naam waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Later werd Cristiano Giusberti, want dat is zijn echte naam, één van dè grote helden van de hardstyle-scene als Technoboy.

Versies

Deze versie en vele latere remakes, remixen en bootlegs hebben zeker en vast mee gezorgd voor het meezinggehalte en de populariteit van het nummer. Zelf draai ik meestal versies die nog net iets steviger zijn dan de versie van DJ Gius. Want die passen beter bij mijn stijl.